Kerrottakoon näin aluksi, että vaikka orkideoistani välillä intoilenkin, siinä nimenomaan on intoa enemmän kuin taitoa taikka tietoa. En siis ole mikään ekspertti vaan utelias keltanokka, joka haluaisi oppia kaiken nyt heti tässä näin. Ja saada omistukseensa vaikka mitä hienoja eksoottisia kukkia, heti nyt tässä ja näin. Kunnes astuu realismi peliin: jos nyt saisi nämäkin rehut säilymään hengissä ja jopa hiukan kasvamaan... Että ostetaan hienouksia lisää myöhemmin, kun on taitoa enemmän ja kukkapäydät laitettu kuntoon hiukan mietitymmin; kasvien vaatimuksien mukaisesti. Tai kunnes sitten sorrun Plantagenin halpuusmyynnissä taas johonkin ihanuuteen.

973461.jpg

973462.jpg

Tänään (elän yhä keskiviikkoa vaikka kello käy torstain puolta) pidin siis rehujen kastelupäivän (muistin jopa lannoitteen), Pikkupuffa avusti nukkumalla kiltisti parin tunnin päiväunet. Edellisen kerran suvaitsin antaa vettä kaikille tasan viikko sitten. Ei hyvä, puistelee nyt päätään joku ekspertti. Tiedän: minulla on kokelmassani liian monta erilaista, joilla on liian monta erilaista kasteluntarvetta, joten joudun tekemään kompromisseja. Siis kastelen koko satsin kerralla, lajeista riippumatta. Päivän ilonaiheet: phalaenopsis (perhosorkidea) kukkii yhä kahdella sievällä kukalla, samoin kaksi paphiopedilumia (venuksenkenkää). Päivän spesiaaliriemu: miltonidium (ilmeisesti Pupukea Sunset) on antanut mammalle anteeksi huonot kastelut ja pukkaa uutta kukkavanaa juuresta. Sillä mikäli tuo kuvassa huonosti näkyvä ei sellainen ole, syön hattuni. Tai jotain muuta sitkeää.

973459.jpg

Innolla odotan kukkien kehittymistä. Edellisen kerran tuo kukkaneiti kukki vuosi sitten kesällä; aloitti juuri kun itse olin lomamatkalla. Veljeni ei kuulemma koskaan ennen ollut nähnyt yhtä rumaa kukkaa. Häneltä puuttunee kaun/heudentajua. Toivottavasti tänäkin vuonna kukista leijuu aamupäivien ajan ihana, huumaava tuoksu, viimevuotinen oli kuin vanilja-Wunderbaum. Illaksi tuoksu laantui. Ja taisipa toinen samanlajinen yksilö, ostaessani sen kesäkuussa kukkivana, tuoksutella sekin. Kelpaisi kukkavarsi kehittyä siihenkin.

Muista perhosistani, joita kaikkiaan on 7kpl, ainakin parissa on kasvupisteet, joista voisi kehittyä nuppuja. Pidän peukaloitani ristissä. Pitänee tänä talvena panostaa lisävalaistukseen huomattavasti enemmän kuin viime vuonna, jolloin melkein pelkästään luonnonvalosta pääsivät kukat nauttimaan. Ei ihme, että minun kukkapöydälläni kukkiva orkidea on aikamoinen ihme ja ylpeydenaihe...