Mursuliina innostui keräämään eilisen värjäilypäivän päätteeksi vielä pari kassillista lupiininkukkia, jotka sitten tänään käytin. Riivin tarkasti kaikki kukkavarret irti, jotta ne eivät viherryttäisi sävyä turhan takia. Tavoitteena (ja kuvitelmissa) oli sinistä, edes siniharmaata. Parin tunnin keittelyn jälkeen liemi oli lupaavasti mustan sinisen vihreää, mutta tuloksena oli jotain muuta:

P6233013.jpg

Eivät kyllä näköjään kovasti erotu taustan pensaikosta. :D

P6233012.jpg

Oikealta vasemmalle ja samalla itselle muistiin:

Kaikki värjätty ensin reilu tunti samanaikaisessa alunapuretuksessa, josta sitten erotettu oikean reunan lvalk Nalle ja Alpaca. Keskellä Nalle-vyyhdit 5% rautavihtrilli puretuksessa. Vas reunan Nalle-vyyhti 5% kidesoodaa lisätty liemeen lopuksi noin 20min. Kaikille vyyhdeille viimeiseen huuhteluun etikkalisä; luin vasta jälkeenpäin, että emäksiä käytettäessä näin ei saisi tehdä... Oppia ikä kaikki.

Ei siis sinisiä, mutta makeita vihreitä. Kokeilut jatkuvat. Huomenna ehkä uudestaan sananjalkaa, ja noita eilisestä asti lilluneita tuoksuvattuja. Akuutti ongelma: mulla alkaa värjättävä lanka loppua! Oliskohan Korian reissu mitään?... Jotain tästä tämänhetkisen höyrähdyksen tasosta kertonee se, että olen jo kahdessa marketissa tutkinut alelankahyllyjä ja poistunut ostamatta yhtään ainoaa kerää!

P6233014.jpg

Muut akuutit tilpehööriongelmat on selätetty (no, kattiloita vois tietty olla tusina ja keittolevyjä muutama lisää, mutta tämäkin nyt toistaiseksi piisaa). Kävin ostoksissa paitsi Tetridesignin verkkokaupassa (jossa hyvin ymmärrettiin kärsimättömyyteni toimituksen suhteen... :D), myös paikallisissa putiikeissa. Ostopaikkavinkkejä voisin julkaista niille, jotka kenties huomaavat höyrähtävänsä hommaan ja miettivät mistä kaikkea saa/kannattaa ostaa.

  • Aluna. Peruskamaa puretukseen. Tetrillä kympin kilo, meidän apteekissa 3,81e/50g, joten kilohinta noin 7,6-kertainen! Meinasin bärssiilleni lentää, kun hain päivän akuuttiin tarpeeseen pikkusatsin.
  • Rautavihtrilli. Tarvitaan luultavasti huomattavasti pienempiä eriä kuin alunaa, myydään hyvin varustetuissa rautakaupoissa (meillä Starkki, K-Raudassa ei ollut ja Agri-Marketissa ei edes tunnettu...). Ostin 4kg pikkusäkin hintaan 9,30e (riittää jopa 80 lankakilon värjäämiseen...). Löytyy maaliosastolta, toiselta nimeltään rautasulfaatti, "normaalit" ihmiset käyttävät esim. puun vanhentamiseen.
  • Kidesooda. Rautakaupoista pesuaineosastolta noin 5e/kg. Emäksinen aine, jonka kanssa voi kikkailla tyyliin "Jos tulos näyttää ihan kauhealta, tujauta joukkoon soodaa, tulos voi parantua. Tai sitten ei." Eli ei pakollista.
  • Etikka. pH-arvojen muuttamiseen, huuhteluvedessä värin kirkastamiseen. Ei pakollista. Kun en ole brändihihhuli, niin Rajamäen Etikan korvasin X-tra-laadulla, 0,99e/750ml.
  • Sitruunahappo. Paikallisesta maustekaupasta hintaan 6,90e/750g. Etikan sijasta, jos ei tykkää etikan pahasta hajusta. Varmaan johonkin muuhunkin, jonka oppinen myöhemmin kokeiluillani. :)
  • Lämpömittariksi kinkkumittari. Jokin ehkä mättää, kun tavismarketeista en löytänyt kissojen ja koirien kanssakaan etsimällä, mutta sen sijaan K-Raudasta helpostikin. 4,50e. Näiden kahden päivän aikana mittaria tuli käytettyä ehkä kaksi kertaa. Vesihän toki tunnetusti kiehuu 100 C-asteessa, ja lankojen keiton aikana lämpötilan tulisi olla 80-90 astetta, MUTTA: epäpuhtaudethan aiheuttavat, että kiehumispiste alenee. No, onhan se hyvä olla.
  • Vaaka. Digitaalinen hifistelyvehkeeni. Huutonetistä 13e +pk. Nyt san kikkailtua myös lankavaraston pienenemisen tarkemmaksi. :)

P6233015.jpg

Mursuliina poikkesi tuossa iltakävelyllään noutamaan omat lankansa kotiin siliteltäviksi, ja toi eilen käytettyjen tilalle uudet KoolAidit; kiitos! Voi jehna, pakkohan nuo uudet maut on pian testata. Huoks. Eiks vois saada 48-tuntisia vuorokausia, jookoskookos?

P6233016.jpg'

Naapurit lienevät viimeistään nyt varmoja siitä, mitä ovat tähän asti kenties vain epäilleet: hullu se on. Mutta ei se mitään. Hullulla on helpompaa. Ja taatusti ainakin hauskempaa.